Klasyka smaku kokosa cz.1 – Rafaello

Dziś mam kokosowy know-how w jednym paluszku. Doskonale wiem, jaka jest różnica między wodą kokosowym a kokosowym mlekiem, oraz jak uzyskać zeń śmietankę. Zdaję sobie sprawę z cudownych właściwości płynu znajdującego się we wnętrzu świeżego kokosa i znam jego rozmaite zastosowanie.
Lecz gdyby tak zapytać mnie – małą dziewczynkę – co wiem o kokosie i z czym mi się ów owoc kojarzy, odpowiedziałabym – z genialnymi kulkami Rafaello, które ciocia przywozi z RFNu, rajskimi batonikami Bounty, kokosankami mojej mamy i jeszcze kilkoma bazującymi na kokosowym aromacie przysmakami.

Dziś słów kilka o Rafaello.

Kulka Rafaello jaka jest każdy wie. To przepyszna pralinka, której warstwę najbardziej zewnętrzną stanowią kokosowe wiórki, następnie nasze zęby spotykają kulę z delikatnego ciasta waflowego, by dotrzeć do cudownie słodkiej masy, zawierającego sedno przysmaku – pozbawionego skórki migdała.

W warunkach domowych bardzo trudno jest sporządzić coś podobnego, bo, jak podejrzewam kulisty wafelek jest najpierw wypiekany w specjalnej formie, a następnie sklejany jest z dwóch półkul i zapewne robi to maszyna.
Jednak postarajmy się w miarę wiernie odtworzyć smak kokosowej kulki w wersji home-made.

Potrzebujemy:
2 tabliczki białej czekolady
100g masła
50g cukru pudru
około 1,5 szklanki wiórków kokosowych do masy
ok. 20 sztuk całych, obranych migdałów
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Rozpuszczamy czekoladę na niewielkim ogniu. Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, a następnie wsypujemy wiórki. Masę mieszamy drewnianą łyżką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W między czasie parzymy migdały wrzątkiem i obieramy ze skórki. Po pożądanego czasu wyjmujemy masę z lodówki i formujemy małe kuleczki umieszczając w środku migdał. Obtaczamy w wiórkach. Gotowe Rafaello wstawiamy do lodówki celem utwardzenia.
Mniam 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz