Kokosowe pączki Patrycji Kazadi

Patrycja Kazadi to jedna z najbardziej rozchwytywanych gwiazd  polskiego show biznesu. Jej egzotyczna uroda przyciąga uwagę widzów. Zawdzięcza ją ojcu, który pochodzi z Demokratycznej Republiki Konga. Kraju, który jest drugim co do wielkości państwem w Afryce, a jego obszar niemal w całości porośnięty jest wiecznie zielonymi lasami tropikalnymi. Występuje w nich wiele gatunków drzew i krzewów, całe mnóstwo lian i porośli, a niektóre z drzew osiągają nawet 50 metrów wysokości. Mowa między innymi o palmach kokosowych.

Choć Patrycja przyznaje, że Kongo zna tylko z opowiadań, zdradziła ostatnio w jednym z telewizyjnych wywiadów, że uwielbia pewien afrykański przysmak. Mowa o pączkach, które jak stwierdziła „przypominają te polskie, tylko nie mają nadzienia, za to wypełnione są płatkami kokosa”. Zabrzmiało tak pysznie, że postanowiłam poszukać przepisu na afrykańskie pączki kokosowe.
Mandazi, bo o nich mowa, to tradycyjny przysmak, który podaje się w Afryce na śniadanie lub podwieczorek z filiżanką kawy albo herbaty. Oto jeden z przepisów!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 łyżeczki suszonych drożdży lub cztery łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/3 szklanki (185g) mąki pszennej
sól
olej do głębokiego smażenia

Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru i niedużą ilością ciepłej wody. Odstawiamy na kwadrans. Mieszamy mąkę z solą i resztą cukru, dodajemy drożdże i tyle mleka kokosowego, aby powstało elastyczne ciasto. Zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 cm i pokroić na trójkąciki (o boku 3-4 cm). Można też powycinać szklanką kółka. Układamy placuszki na pergaminie, aby jeszcze raz wyrosły (15 minut). Następnie smażymy je w głębokim i mocno rozgrzanym oleju.

Dla urozmaicenia można dodać do ciasta trochę startego kokosa (czyli tak, jak Patrycja Kazadi lubi najbardziej) lub:
dodać do ciasta ½ łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru lub mieszkanki tych przypraw
dodać odrobinę startych orzeszków ziemnych lub płatków migdałowych do ciasta
zastąpić mleko sokiem ananasowym, pomarańczowym lub cytrynowym

Pączki kokosowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria, z wielkiego świata i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s