Co jest takiego niezwykłego w wodzie kokosowej?

Jeśli kiedykolwiek miałeś okazję własnoręcznie dobrać się do wnętrza świeżego kokosa, zapewne ujrzałeś nieprzeźroczysty sok kokosa lub wodę o lekko migdałowym kolorze. Pewnie Cię to zdziwi, ale nie było to mleko kokosowe, a właśnie woda!
Woda kokosowa jest niezrównanie wartościowym napojem. Skąd takie przekonanie? Badania mówią, że woda, znajdująca się we wnętrzu kokosa…

Niezwykłą ciekawostką jest fakt, że ze względu na swoje niesamowite właściwości, woda kokosowa na przestrzeni historycznych dziejów uratowała masę istnień. Podczas drugiej wojny  światowej stosowana była jako płyn do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. Orzech kokosowy jest wiec naturalnym „dawcą krwi”. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Musi jednak być przetaczany wprost z owoca, gdyż tylko wtedy zachowuje swą sterylność.

Ciekawe, czyż nie? 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowy KNOW-HOW i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Co jest takiego niezwykłego w wodzie kokosowej?

  1. Pingback: Klasyka smaku kokosa cz.1 – Rafaello | woda kokosowa blog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s