Muffiny kokosowe

Lubię muffiny ze względu na ich uniwersalność.
Mogą z powodzeniem uświetnić stół podczas rodzinnej domowej nasiadówki, mogą zostać bezproblemowo spakowane i spożyte w plenerze, a także – ładnie wkomponowane w koszyk – stanowić romantyczny, wdzięczny prezent w stylu bezbłędnej Bree van de Kamp.

fot. abc

A, że moje kubki smakowe najbardziej wyczulone są na smakołyki z nutą kokosa – dziś proponuję muffiny kokosowe 🙂

Potrzebujemy:

2 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 czubata łyżeczka sody
spora garść płatków migdałowych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
3/4 szkl mleka

Mieszamy składniki mokre w jednej misce, a suche w drugiej (z tym, że zostawiamy nieco wiórków kokosowych do dekoracji). Następnie tworzymy z nich jednolitą całość. Blachę z 12 miejscami na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Przelewamy masę do wnętrza papilotek. Wierzch muffin posypujemy wiórkami.
Pieczemy ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym na 200C.

ifood.tv

Wspaniałych doznań smakowych 🙂

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Muffiny kokosowe

  1. Martyna pisze:

    muszzę spróbować 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s