Bułeczki czekoladowo-kokosowe

W kontekście zbliżającego się weekendu jestem ciekawa, czy podobnie do mnie celebrujecie długie i leniwe poranki. Muszę przyznać, że soboty i niedziele to jedynie dni w tygodniu, kiedy przywiązuję szczególna wagę do śniadań. Znajomi żartują, że powinnam mieszkać w Paryżu, bo uwielbiam słodkie poranne menu. Francuzi słyną przecież nie tylko ze swoich croissantów, podawanych zazwyczaj z marmoladą, ale także gorącej czekolady serwowanej w małych miseczkach, aby wygodnie było moczyć w niej bagietkę. Jeśli więc lubicie poświęcić trochę czasu na przygotowanie wybornego śniadania, znalazłam przepis na mięciutkie bułeczki z czekoladą i kokosem.

Składniki na 9 dużych bułeczek: 70 g mąki pszennej, 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych, 185 ml mleka, 85 g masła roślinnego, 5-7 łyżeczek cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 6-8 kostek czekolady (gorzkiej, ale może być też mleczna dla wielbicieli słodkości) + jajko do smarowania

Drożdże rozpuszcza się w mleku z dodatkiem cukru i odstawia. W tym czasie odmierzamy mąkę, a czekoladę siekamy w malutkie kawałeczki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski (razem z odstawionymi wcześniej drożdżami) i mieszamy  łyżką. Następnie całość przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie smarujemy je lekko olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy folią (nieszczelnie) i ściereczką, po czym odstawiamy na 1 h, aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmujemy je z miski i chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 9 kawałków. Formujemy owalne bułeczki. Ważne, aby było dość długie i wąskie, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki układamy na blaszce zostawiając między nimi co najmniej 1,5 cm odstępu i odstawiamy do wyrastania na 1h. Oczywiście przykrywamy je ściereczką, aby nie obeschły. Po tym czasie smarujemy każdą bułeczkę jajkiem i wstawiamy do nagrzanego (190 C) piekarnika na około 15 minut.

Nie zrażajcie się długim czasem wyrastania tych pysznych i pachnących kokosem bułeczek. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a w międzyczasie możecie spokojnie zająć się innymi przyjemnościami. W finale podajemy je z dżemem, twarożkiem lub czekoladą. Albo solo!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s