Ryż zapiekany w mleku kokosowym

Nadszedł sezon jedzenia lżej i jedną z moich kolejnych propozycji takiego lekkiego obiadu jest ryż zapieczony w mleku kokosowym z nutką wanilii, podany ze świeżymi owocami. Autorka przepisu, Asia z bezkonkurencyjnej Kwestii Smaku, proponuje by były to maliny i faktycznie, oczyma (kubkami smakowymi?) wyobraźni widzę wyraźnie, że połączenie jest znakomite. Lecz co począć gdy świeżych malin póki co brak, a rozpoczął się właśnie sezon na truskawki? Myślę, że z powodzeniem można podmienić owoce, wciąż rozkoszując się doskonałym smakiem tego wiosenno-letniego, lekkiego dania.
Ta potrawa ma tylko jedną wadę – dość długo się piecze. Ale przecież nie dłużej niż porządny kawałek schabu, czyż nie? 😉

Składniki:
1/2 litra mleka kokosowego
1/2 litra mleka krowiego
1 laska wanilii
1/2 szklanki ryżu Arborio (ryż jak do risotto, znajdziecie w każdym lepiej zaopatrzonym supermarkecie)
4 łyżki cukru (ja proponuję trzcinowy, zdrowszy)
2 łyżki masła
20 dkg czerwonych, dojrzałych truskawek

fot. kwestia smaku

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Do naczynia żaroodpornego (wystarczy 2-3 litrowe) wsypujemy surowy ryż, na to ziarenka oraz laskę wanilii. Zalewamy miksem mleka kokosowego z mlekiem krowim, dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego, przykrywamy pokrywką (o ile nasze naczynie takową posiada) lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 160st C piekarnika. Pieczemy przez około godzinę, następnie zdejmujemy folię, mieszamy, posypujemy wiórkami masła oraz pozostałą częścią cukru i pieczemy kolejne pół godziny. Podajemy na ciepło lub zimno (a wtedy zmrożony niczym lody) z owocami. Ja dziś podałam go na ciepło w towarzystwie truskawek i powiem Wam, że nie był to na pewno błąd. 😉

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s