Kurczak kokosowy ze szparagami

Dziś coś orientalnego i wieloskładnikowego. Niech was jednak nie przeraża kwota jaką trzeba spożytkować na te wszystkie buteleczki i słoiczki – o ile jeszcze ich nie posiadacie w czeluściach swej szafki kuchennej. Do przygotowania jednego takiego dania zużywamy naprawdę niewielką część przypraw i sosów, więc to inwestycja wielodaniowa.
Sama wciąż kompletuję swa kolekcję kuchennego must-have i powiem Wam, że niektórym powoli kończy się już data ważności a wciąż istnieją…

Składniki:
2 spore piersi z kurczaka
dymka – kilka łodyg
kilka ząbków czosnku
olej kokosowy
kilka szparagów, najlepiej zielonych

na sos:
pół szklanki mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka pasty Red Curry
sok z jednej limonki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
szczypta chilli
szczypta cynamonu
odrobina miodu

dodatkowo:
miseczka orzeszków ziemnych
garść wiórków kokosowych

fot. familyfreshcooking.com

Składniki na sos łączymy razem w misce, próbujemy czy żaden ze smaków nie dominuje zanadto, lub czy któregoś nie jest naszym zdaniem zbyt niewiele. Siekamy dymkę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kawałki kurczaka (pokrojone wedle uznania). Mieszamy, by równomiernie podsmażał się. Po jakichś 10-15 minutach wlewamy sos. Dobrze mieszamy, skręcamy ogień i przykrywamy, pozwalając by smaki dobrze przeniknęły się. Pod koniec gotowania wrzucamy kawałeczki zielonych szparagów (zdaję sobie sprawę, że pora jest iście nieszparagowa, ale można je nabyć w wersji zamrożonej). Najlepsze są główki, im bliżej dołu, tym bardziej łykowato, dlatego dolnej polowy warto pozbyć się już na wstępie.
Gdy szparagi zmiękną i całość będzie wyraźnie gotowa, nakładamy porcje do miseczek, posypujemy posiekanymi orzeszkami i wiórkami kokosowymi.
Patrząc na ilość składników danie może wydawać się bardzo skomplikowane, jednak to tylko pozory. Skomplikowane może być jedynie poszukiwanie ingrediencji na półkach z orientalną żywnością, reszta jest prosta, a przede wszystkim – baaardzo smaczna.

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s