Chlebek kokosowy

Nieczęsto mam czas, by celebrować rodzinne śniadanie – wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie maselnicę, by masło stało się miękkie, przygotować z namaszczeniem talerz serów, wędlin i warzyw, wycisnąć sok z pomarańczy i spienić mleko do kawy. Zazwyczaj jest mało romantyczny wyścig z czasem – łapanie w biegu poszczególnych produktów, mających złożyć się na jako taki pierwszy posiłek. Nad jego zdrowotnością czy estetyką w poniedziałkowy czy wtorkowy poranek raczej nie rozmyślam.
Gdy więc nadchodzi weekend staram się podwójnie. Po pierwsze dlatego, iż uważam, że posiłek zjedzony razem przy stole, w fajnej, niespiesznej atmosferze jest rzecz, z której absolutnie nie należy rezygnować. Po drugie dlatego, że naprawdę chce mi się zrobić wreszcie coś jak należy. Starannie i z radością.
W miniony weekend wszyscy wyraźnie mieliśmy ochotę na śniadanie typu słodkiego – chałka z masłem w powidłami, jednak mnie po głowie chodziło coś nieco innego.
I tak upiekłam chlebek kokosowy 🙂

Składniki:

350g mąki
300ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
200g cukru
75g masła
150g wiórków kokosowych
Mieszamy mokre składniki w dużej misie. W drugiej mieszamy starannie wszystkie suche. Następnie łączymy zwartość obu misek. Nagrzewamy piekarnik na 180C. Smarujemy keksówkę tłuszczem i wypełniamy ciastem. Pieczemy ok. godzinę, jeśli chlebek zaczyna się zbyt mocno rumienić na górze, można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu schładzamy nieco i podajemy z masłem.

fot. wanderlust and lipstick

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s