Kawa kokosowa

Aromatyczna kawa to mój absolutny must-have każdego poranka. Nie otworzę oczu bez kawy, nie zacznę myśleć, nie stanę się wydajnym, efektywnym pracownikiem bez dawki dobroczynnej kofeiny.
Kocham kawę, ale też szanuję swój organizm, w związku z czym nie toleruję kawy rozpuszczalnej. Kawa, którą raczę się co rano i jeszcze raz koło południa, musi być zaparzona z prawdziwych, zmielonych uprzednio ziaren, okraszona odpowiednią ilością ciepłego, spienionego lekko mleka i osłodzona połową łyżeczki trzcinowego cukru.
Jednak znacie mnie nie od dziś – smak kokosa, to coś, do czego serce bije mi mocniej. Tam, gdzie tylko można eksperymentuję z kokosem w każdej postaci – miąższu, wody, mleka lub oleju i zawsze dobrze na tym wychodzę.
Dziś marzenie o kawie z nutą kokosa wdrożyłam w życie pierwszy raz. Nie wiem doprawdy dlaczego tak późno.

Składniki:
1 lub 2 espresso (w zależności od tego, jak mocnej kawy potrzebujecie)
100ml mleka kokosowego
100ml mleka krowiego
odrobina cukru trzcinowego
wiórki kokosowe
szczypta kardamonu
opcjonalnie: 25ml Malibu

Zaparzam espresso. Przelewam do większego kubka. Wlewam do niego podgrzane mleko kokosowe, słodzę, mieszam. Pienię mleko krowie. Układam kołderkę mlecznej piany na szczycie. Oprószam ją mielonym kardamonem oraz wiórkami kokosowymi. Jeśli nie jest to środek dnia pracy i mogę pozwolić sobie na delikatny „prąd” dolewam nieco Malibu.
Doskonale smakuje w wersji mrożonej – wtedy dodaję również trochę pokruszonego lodu.
Mniam!

fot. green kitchen stories

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s