Kokosowo-czekoladowa pycha

Nadchodzący grudzień, a więc coraz bliższe święta Bożego Narodzenia nakazują mi nieco zbastować z obżeraniem się. Przynajmniej tym, co zamierzam z lubością pałaszować w świąteczny czas. Więc za wiele nie piekę. A szczególnie niczego co miałoby posmak przyprawy korzennej, bakalii, maku.
Ale też bez przesady, czasem trzeba sobie zrobić dobrze, szczególnie przy piątku 🙂

Przepis znalazłam na doskonałym blogu Moje Wypieki.

Oto, czego potrzebujemy:
puszki skondensowanego słodzonego mleka
ponad szklanki zwykłego mleka
dwóch jajek
125g wiórków kokosowych
tabliczki gorzkiej czekolady

Składniki (oprócz czekolady) miksujemy, aż wszystko się połączy. Nie przejmujemy się faktem, że masa okazuje się rzadka. Robimy swoje :). Formę smarujemy masłem a także wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy w  180ºC w następujący sposób: formę wkładamy do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. Po pewnym czasie (należy obserwować ciasto) przykrywamy blachę folią aluminiową, by ciasto nie przypiekło się zbyt mocno. Pieczenie zajmuje około 1h20min, więc długo. Kiedy już będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki. Schłodzone polewamy roztopioną czekoladą.
Niech was nie dziwi, że to specyficzne ciasto nie rośnie – nie ma rosnąć. Nie ma w nim drożdży, proszku do pieczenia ani sody. Nie ma w nim mąki. Po prostu ma zastygnąć i z cieczy stać się ciałem stałym :).
Udanego weekendu!

Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s