Wielkie odliczanie do Wielkanocy: kokosowy mazurek

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To znak, że znów trzeba zakasać rękawy, wypucować wszystkie kąty a także – odbyć słodkie tete a tete z kuchenką i piekarnikiem. Jeszcze półtora tygodnia, więc mamy trochę czasu, jednak moje doświadczenie wykazuje, że warto rozłożyć sobie świąteczne powinności na kilka dni wstecz. Tak, by nie odczuć ostatnich przygotowań jako wykańczającego galopu.
Kilka dni przed świętami można na przykład upiec mazurek. To ciasto, któremu dobrze robi chwila „poleżenia” w chłodnym, ustronnym miejscu. A ponieważ jestem fanką kokosowego smaku i aromatu, możecie być pewni, że nie będzie to konwencjonalny mazurek.

fot. slodkapasja.blox.pl

Co potrzebujemy?

Na ciasto:
100 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

    Na polewę:
    100 ml mleka
    100 g masła
    70 g cukru
    1½ szklanki mleka w proszku
    ½ szklanki wiórków kokosowych

      Na zwieńczenie dzieła:
      płatki migdałowe
      kilka kostek gorzkiej czekolady

      Przesiewamy mąkę, siekamy masło, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, otartą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można lekko zmrozić). Po upływie tego czasu schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy w prostokąt formułując lekko podwyższone krawędzie, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu – chłodzimy.
      Na polewę zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, wiórki kokosowe, czekamy aż stworzy jednolitą całość, mieszamy i wylewamy na przestudzony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

      NIE JEMY. Odstawiamy pod czystą ściereczką kuchenną i czekamy do Niedzieli Wielkanocnej :).

      Reklamy
      Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

      Skomentuj

      Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

      Logo WordPress.com

      Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

      Zdjęcie na Google

      Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

      Zdjęcie z Twittera

      Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

      Zdjęcie na Facebooku

      Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

      Połączenie z %s