Kokosowy pudding

Zawsze fascynował mnie pudding jako danie świąteczne. Myślałam sobie – fajnie mają ci Anglosasi, że zamiast karpia w galarecie (nie przepadam) wcinają sobie pyszne, słodkie, budyniowate danie. Obiecywałam sobie nie raz, nie dwa, że spróbuję zrobić coś na kształt w warunkach domowych, ale bożonarodzeniowy, prawdziwy pudding to nie danie fix. Jest praco-i czasochłonny i wymaga sporego zaangażowania, według tradycji – nie tylko gospodyni, ale całej rodziny.
Tymczasem w przededniu innego święta (urodziny!), zapragnęłam moim miłym gościom zrobić coś podobnego. Jednak jako osoba zafiksowana na kokosowym aromacie nie mogłam się oprzeć, znalazłszy przepis na… pudding kokosowy!

fot. keral.com

Jak tego dokonać?

Potrzebujemy:
– miąższ i wodę kokosową z dwóch świeżych kokosów
– agar agar czyli naturalna żelatyna
– puszka skondensowanego mleka
– pół litra mleka 3, 2%
– 2 garście migdałów
– 3 łyżki cukru trzcinowego

Siekamy cienko miąższ świeżego kokosa i wyparzonych, pozbawionych skórki migdałów. Mieszamy mleko, mleko skondensowane i cukier trzcinowy, pozwalamy by całość zagotowała się. Odstawiamy do schłodzenia.
Do wody kokosowej wsypujemy żelatynę spożywczą, zagotowujemy i mieszając sprawiamy, by połączyły się w jednolitą masę. Łączymy miąższ kokosowy i migdały z masą mleczną i masą powstałą z wody kokosowej i żelatyny. Dobrze schładzamy całość, podajemy na zimno z kilkoma migdałami w całości.
Mniam!

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s