Do it yourself – kefir z kokosa

fot. polki.pl

Lubicie nabiał, ale nie służy Wam? Z jakichś przyczyn – nietolerancja laktozy, inna alergia – nie możecie w pełni cieszyć się napojami mlecznymi?
Ach, jak to dobrze, że istnieje taki twór natury jak kokos.
Znakomity bowiem kefir powstaje dzięki fermentacji wody kokosowej.
Oto filmik instruktażowy:

Najważniejsze kwestie, wypowiadane przez pana koko-kefiroznawcę:
Potrzebujemy trzech świeżych młodych kokosów, cedzaka z możliwie malutkimi otworami, obszerny słój i ziarno kefirowe, które dostaniemy tylko w specjalistycznych sklepach z probiotykami z zdrową żywnością.

Otwieramy orzechy kokosowe, jeden po drugim, wylewamy wodę do pojemnego naczynia, ostrożnie cedząc przez sito. Pamiętajmy, że woda powinna być przejrzysta, ewentualnie leciutko podbarwiona odcieniem mlecznym. Odmierzamy 2-3 łyżki stołowe ziarna kefirowego i wrzucamy na dno słoja. Następnie wlewamy kokosową wodę – wciąż używając cedzaka. Całość zakrywamy, kładziemy w ciemne miejsce o temperaturze około 21-23C.
Za kilka dni kefir powinien już nieźle pracować.
Zupełnie, jak nasze kiszki, spragnione zdrowego, pysznego napoju 🙂

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s