Pyszna zupa kukurydziana, raz!

Dziś, moi drodzy, kolejny przepis na smakołyk przyrządzany na bazie wody kokosowej. Coś podobnego kleciła w swej kuchni niegdyś boska Nigella. Pamiętam, jak oblizywałam się ze smakiem gdy łączyła z pietyzmem kolejne składniki, brzęczała blenderem, a potem bezwstydnie oblizywała umaczane w potrawie palce.
Ladies and gentlemen – przed Wami zupa kukurydziana, której bazą jest nie bulion a woda kokosowa. Brzmi intrygująco? Powinno. Ta zupa to niebo w gębie.

Co potrzebujemy?
– 1½ szklanki mrożonej kukurydzy (lub, o ile właśnie jest sezon – świeżej, ściętej prosto z kolby)
– kartonik wody kokosowej
– łyżkę stołową oliwy z oliwek
– łyżkę stołową posiekanego tymianku
– niedużą marchew pokrojoną w kostkę
– połowę średniej cebuli, posiekaną
– 1  łodygę selera naciowego
– szczyptę soli do smaku

Wszystko prócz kukurydzy potraktować blenderem. Następnie dorzucić kukurydzę i jeszcze na chwilę włączyć urządzenie. Ziarna kukurydzy nie mają stanowić jednolitej masy, wręcz przeciwnie, mają być wyczuwane podczas jedzenia.
Dekorujemy nacią pietruchy, pomidorkiem cherry, przekrojonym na pół i świeżo zmielonym pieprzem.

fot. gliving.com

Bon appetit!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kokosowe kulinaria i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s